Pretraga

 


 

 

 

 

 

Konfigurisanje DHCP-a na Windows Server-u

Konfigurisanje DHCP-a na Windows Server-uZa ovaj tutorijal, slajdovi su pravljeni na MS serveru 2008. Suštinski proces ne zavisi od verzije OS-a ali je interface možda malo drugačiji na Srv2003 ili 2012. Da podsetimo, DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)  je servis koji služi za dodelu IP adresa i uopšte IP parametara neophodnih za komunikaciju na IP mrežama (opisano već u jednom tutorijalu). Pored osnovnih parametara DHCP servis može dodeliti i niz drugih parametara poput NTP servera, DNS servera ili još oko 50 drugih.

Restart Windows 7 kroz remote desktop

Restart Windows 7 kroz remote desktopGotovo sam siguran, da danas, ne postoji korisnik koji za potrebe udaljenog pristupa ne koristi neku od Remote Desktop aplikacija. Činjenica je da nam one omogućuju komfor u administraciji udaljenih sistema, a svaka od njih donosi neku svoju funkcionalnost. Doduše, i par manjkavosti. Oni koji kriste Microsoft RDP su sigurno primetili da kada se konektuju na Windows klijentske operativne sisteme nemaju Shutdown odnosno Restart opciju.

Netstat komanda i njena primena

Netstat komanda i njena primenaKada je u pitanju Windows netstat je Command Prompt komanda i koristi se za prikazivanje raznih parametara na temu kako vaš računar komunicira sa drugim rečunarima ili drugim mrežnim uređajima. Tačnije, netstat komanda može da prikaže statističke podatke o pojedinačnim mrežnim konekcijama, ukupno ili da ih razvrsta po protokolima TCP ili UDP bez obzira da li je u pitanju IPv4 ili IPv6.

Network Drive - Mapiranje

Network Drive - MapiranjeIdeja mrežnog mapiranja je da se određenom korisniku na računaru, omogući veći storage prostor, dodeljujući mu prostor na drugom računaru, serveru ili storage sistemu. Razlozi za to su, pre svega, bezbednosne prirode, jer se onda oni čuvaju na za to predviđenim uređajima. Sa druge strane takvi uređaji su opskrbljeni diskovima ili trakama velikog kapaciteta. Da bi ste ovo uradili postoji nekoliko načina, a mi ćemo predstaviti jedan.

Deljenje foldera i dokumenata na mreži

Deljenje foldera i dokumenata na mrežiMože se reći da računarke mreže postoje, baš zato, da bi omogućile deljenje resursa među korisnicima unutar jedne organizacione jedinice. Resursi mogu biti razni. Zajednički izlaz na Internet, štampači, skeneri, baze podataka ili čak IP telefonske centrale. Najčeće se na mreži dele folderi dokumenti. Danas ćemo pokazati kako se to radi u okviru Windows OS-a.