Pretraga

 


 

 

 

 

 

Koje su prednosti razmene linkova

Koje su prednosti razmene linkovaKoncept razmene linkova postoji od nastanka Interneta. Suštinski to je način da neko na svom sajtu objavi link ka vama, a za uzvrat vi će te njegov link objaviti na vašem sajtu. Svakako, razmena linkova je dosta evoluirala od nastanka interneta, ali je i dalje ostala najbolji način za bolju indeksaciju vašeg sajta na pretraživačima poput Googla, Binga, Yahooa i ostalih.

Ukoliko je urađena na pravi način, razmena linkova je najdelotvorniji ali i najjeftiniji način podizanja popularnosti, a samim tim i posećenosti vašeg sajta. Kvalitetna, odnosno pre svega kontekstualna razmena linkova utiče, na primer,na page rank ustanovljen od strane Googla, koji opet direktno utiče na vaše pozicioniranje na ovom pretraživaču. Naravno, nemojte ovo shvatiti zdravo za gotovo. Važno je imati što više sajtova koji imaju link ka vama, ali je još važnije da sajtovi koji linkuju ka vama, kao i sadržaj tih sajtova bude relevantan ili ako hoćete kvalitetan. Ukoliko imate, čak i hiljade linkova ka vama, sa loših, ne relevantnih sajtova, Google vas čak može i kazniti, spustiti vam page rank i degradirati vas u pretragama. Dakle, imajte relevantan sadržaj ali se trudite da linkovi ka vama dolaze sa sajtova koji takođe imaju relevantan sadržaj.

Međutim, kako početi? Najjednostavniji način je razmena linkova sa sajtovima specijalizovanim za razmenu linkova, a onda sajtovima koji nisu specijalizovani samo za to ali nude ovu uslugu, pre svega jer žele sebi da podignu rejting. Domaći ili strani, svejedno je. Jedina vidljiva prednost domaćih sajtova za razmenu linkova je u tome što posetioci tih sajtova mogu lakše da dođu do vas. Strani ili world wide sajtovi poput dmoz.org su dobro kotirani kod pretraživača i samim tim daju na relevantnosti vašem linku.

U svakom slučaju razmena linkova uz neizbežni SEO (Search Engine Optimization) treba da vam bude najvažnija stvar u promociji vašeg sajta. Ove dve stvari ako im se pravilno pristupi mogu uštedeti mnogo novca namenjenog reklamiranju sajta, pre svega kod komercijalnih prezentacija.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži