Pretraga

 


 

 

 

 

 

Konfigurisanje DHCP servisa na Cisco ruteru

Konfigurisanje DHCP servisa na Cisco ruteruDHCP je jedan od servisa bez kojeg je teško zamisliti moderne mreže. On služi za dodeljivanje, pre svega IP adresa, ali i ostalih parametara kojih može biti i preko 50, a služe da osposobe klijente na mreži da koriste njene deljene servise. Apsolutno svi proizvođači aktivne mrežne opreme kao i svi proizvođači serverskih operativnih sistema nude uslugu DHCP servera. Danas ćemo prikazati kako se on konfiguriše na Cisco ruteru.

Pre svega pogledajte topologiju na slici ispod. Cisco ruter 2811 je povezan sa access switch uređajem portom Fa0/0 koji će za ovu mrežu biti default gateway.


Konfigurisanje DHCP servisa na Cisco ruteru

Slika - Topologija.

 • Kada smo se ulogovali na DHCP Router prvo kofigurišemo interfejs Fastethernet 0/0. Dodeljujemo mu IP adresu iz opsega koji će dodeljivati DHCP Router kao DHCP server. Ne zaboravite da uključite port na ruteru komandom no shutdown, jer su portovi na ruterima podrazumevano isključeni.

  DHCP_Router#configure terminal
  DHCP_Router(config)#interface fastEthernet 0/0
  DHCP_Router(config-if)#ip address 192.168.100.1 255.255.255.0
  DHCP_Router(config-if)#no shutdown

 • Iz kofiguracionog moda definišemo ime pool-a iz kojeg će se dodeljivati IP adrese, opseg adresa i masku, default gateway i opciono adresu DNS servera.

  DHCP_Router(config)#ip dhcp pool Mreza100
  DHCP_Router(dhcp-config)#network 192.168.100.0 255.255.255.0
  DHCP_Router(dhcp-config)#default-router 192.168.100.1
  DHCP_Router(dhcp-config)#dns-server 4.4.4.4

 • Ako u mreži imate potrebe za uređajem koji ima statičku IP adresu, kao što su mrežni štampači ili serveri, tu adresu morate da isključite iz procesa dodeljivanja. Komande su sledeće.

  DHCP_Router(config)#ip dhcp excluded-address 192.168.100.252  To bi bilo manje više sve za osnovnu DHCP konfiguraciju. Proces dodeljivanja IP adrese možete proveriti sledećom komandom:

  DHCP_Router#show ip dhcp binding

Dodelu IP adresa možete proverti i na samom DHCP klijentu kao na slici 1.

Konfigurisanje DHCP servisa na Cisco ruteru

Slika 1.

Uredjaj sa statičkom IP adresom (u našem slučaju server) ima slične parametre baš kao na slici 2 ali su uneti ručno i neće se menjati, što nije slučaj sa dinamički dodeljenim adresama uz pomoć DHCP servera.

Konfigurisanje DHCP servisa na Cisco ruteru

Slika 2.

Proveru mrežne konektivnosti možete uraditi sa bilo kog od ova tri uređaja (DHCP Ruter, DHCP Clien ili Server) komandom Ping kao na slici 3.

Konfigurisanje DHCP servisa na Cisco ruteru

Slika 3.

Hvala što ste pročitali ovaj tutorijal i nadam se da vam je bio od koristi.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži