Pretraga

 


 

 

 

 

 

Networking

Filtriranje administrativnog pristupa Cisco ruterima

Filtriranje administrativnog pristupa Cisco ruterimaFiltriranje administrativnog pristupa Cisco ruterima uz pomoć access lista je osnovna mera obezbeđivanja od ne autorizovanog pristupa uređaju. Morate da razumete da ako ne postoji konfigurisan password na vty linijama (virtualne linije za udaljeni pristup uz pomoć Telnet ili SSH protokola) pritupa neće ni biti. Zato je potrebno kofigurisati ga, ali je zato neophodno i selektovati ko sme a ko ne sme da ima administrativni pristup uređaju.

Korišćenje komande PING

Ping je mali ali moćan alat, koji koristi ICMP (Internet Control Message Protocol) za, pre svega, proveru dostupnosti lokacija na IP mreži, ali i proveru nekih drugih parametara i karakteristika hostova na IP mreži. Možete je koristiti na praktično svim operativnim sistemima i vrlo je jednostavna za upotrebu i čitanje ispisa komandi.

Konfigurisanje DHCP servisa na Cisco ruteru

Konfigurisanje DHCP servisa na Cisco ruteruDHCP je jedan od servisa bez kojeg je teško zamisliti moderne mreže. On služi za dodeljivanje, pre svega IP adresa, ali i ostalih parametara kojih može biti i preko 50, a služe da osposobe klijente na mreži da koriste njene deljene servise. Apsolutno svi proizvođači aktivne mrežne opreme kao i svi proizvođači serverskih operativnih sistema nude uslugu DHCP servera. Danas ćemo prikazati kako se on konfiguriše na Cisco ruteru.

Nslookup alat - mogućnosti i korišćenje

Nslookup alat - mogućnosti i korišćenjeNslookup (Name Server Look up) je mali ali moćan alat koji vam omogućava saznavanje raznih informacija iz oblasti rada DNS uređaja i pomaže pri otkrivanju problema vezanih za njihov rad. Ovaj alat možete koristiti sa bilo kog operativnog sistema na manje-više isti način. U ovom tutorijalu ćemo pogledati kako da uz pomoć komande nslookup saznamo neke osnovne parametre vezane za DNS.

100 Gbps - Da li nam je potreban?

100 Gbps - Da li nam je potreban?Ethernet, kao tehnologija, je verovatno doživeo najveći napredak, od svih mrežnih tehnologija od kada je, pre 40-tak godina standardizovan. Konstruisan je od strane inžinjera kompanije Xerox PARC 1973. (Bob Metcalfe i Dave Boggs) nudio je tada vratolomna 2.94 Mbps. Za svega 4 decenije, odnosno 2010. doživeo je da bude definisan 100Gbps standard IEEE 802.3ba.