Pretraga

 


 

 

 

 

 

Konfigurisanje DHCP-a na Linux serveru

Konfigurisanje DHCP-a na Linux serveruSam proces dodeljivanja adresa i ostalih parametara za IP mreže je isti, bilo da se radi o Windows DHCP serveru ili Linux serveru. Naravno, pitanje je afiniteta da li ćete korititi jedan ili drugi server. Obzirom da smo u jednom od tutorijala već opisali konfiguraciju Windows DHCP servera, ostao sam dužan tutorijal za Linux. Za ovu priliku koristio sam Ubuntu 12.04.4 LTS.

Promena DNS parametara: Ubuntu

Promena DNS parametara: UbuntuKako za Windows tako je i za Linux Ubuntu potrebna ova promena parametara ukoliko često imate problema sa radom ISP DNS servera. Razlika u logici korišćenja DNS parametara ne postoji, već samo izgled interfejsa kroz koji se manjaju parametri. Istini za volju parametri se mogu menjati i iz terminala ali o tome drugom prilikom.

Ubuntu firewall - Konfiguracija

Ubuntu firewall - KonfiguracijaLinux Ubuntu dolazi sa unapred instaliranim firewall-om, koji je po osnovnom setovanju isključen. Ono što ne dolazi predefinisano je grafičko okruženje koje morate da instalirate ako ne želite da firewall konfigurišete iz Terminala. Nije preterano teško konfigurisati iz CLI (Command Line Interface), ali je onima koji su tek prešli sa Windows operativnog sistema svakako lakše.

Ubuntu upgrade - Sa 12.10 na 13.04

Ubuntu upgrade - Sa 12.10 na 13.04Doduše ovo je tek Beta verzija, a datum stabilne verzije se tek očekuje. Dakle, datum kada je verzija 13.04 pod radnim nazivom Raring Ringtail ugledala svetlo dana je 25.04 i odmah izazvala veliko interesovanje. Najpre zbog činjenice da će ovaj OS najverovatnije biti najbliži Microsoft Windows operativnim sistemima po stepenu upravljivosti i "user friendly" izgledu i funkcionalnostima.

GIMP: Besplatan software za grafičku obradu

GIMP: Besplatan software za grafičku obraduGNU Image Manipulation Program ili skraćeno GIMP je besplatan program za grafičku obradu, koji je originalno pisan za Linux platformu, ali suštinski isti kod možete koristiti i za Windows ili Mac platformu. Od davnih dana vodila se rasprava postoji li dostojan rival Adobeovom PhotoShop-u, odnosno danas CS-u. GIMP možda nije dorastao da se nosi sa CS-om, ali je svakako najbolja zamena. Takođe, moramo biti pošteni pa reće da je GIMP zamišljen i rešen modularno, pa uz pomoć raznik plug-in rešenja ili ekstenzija možete uraditi gotovo sve.