Pretraga

 


 

 

 

 

 

Tutorijali - Uradi sam

Konfigurisanje DHCP-a na Linux serveru

Ocena korisnika:   / 0

Konfigurisanje DHCP-a na Linux serveruSam proces dodeljivanja adresa i ostalih parametara za IP mreže je isti, bilo da se radi o Windows DHCP serveru ili Linux serveru. Naravno, pitanje je afiniteta da li ćete korititi jedan ili drugi server. Obzirom da smo u jednom od tutorijala već opisali konfiguraciju Windows DHCP servera, ostao sam dužan tutorijal za Linux. Za ovu priliku koristio sam Ubuntu 12.04.4 LTS.

Konfigurisanje DHCP-a na Windows Server-u

Ocena korisnika:   / 0

Konfigurisanje DHCP-a na Windows Server-uZa ovaj tutorijal, slajdovi su pravljeni na MS serveru 2008. Suštinski proces ne zavisi od verzije OS-a ali je interface možda malo drugačiji na Srv2003 ili 2012. Da podsetimo, DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)  je servis koji služi za dodelu IP adresa i uopšte IP parametara neophodnih za komunikaciju na IP mrežama (opisano već u jednom tutorijalu). Pored osnovnih parametara DHCP servis može dodeliti i niz drugih parametara poput NTP servera, DNS servera ili još oko 50 drugih.

Restart Windows 7 kroz remote desktop

Ocena korisnika:   / 0

Restart Windows 7 kroz remote desktopGotovo sam siguran, da danas, ne postoji korisnik koji za potrebe udaljenog pristupa ne koristi neku od Remote Desktop aplikacija. Činjenica je da nam one omogućuju komfor u administraciji udaljenih sistema, a svaka od njih donosi neku svoju funkcionalnost. Doduše, i par manjkavosti. Oni koji kriste Microsoft RDP su sigurno primetili da kada se konektuju na Windows klijentske operativne sisteme nemaju Shutdown odnosno Restart opciju.

Koje su prednosti razmene linkova

Ocena korisnika:   / 0

Koje su prednosti razmene linkovaKoncept razmene linkova postoji od nastanka Interneta. Suštinski to je način da neko na svom sajtu objavi link ka vama, a za uzvrat vi će te njegov link objaviti na vašem sajtu. Svakako, razmena linkova je dosta evoluirala od nastanka interneta, ali je i dalje ostala najbolji način za bolju indeksaciju vašeg sajta na pretraživačima poput Googla, Binga, Yahooa i ostalih.

Napravite svoj besplatan blog

Ocena korisnika:   / 1

Napravite svoj besplatan blogRecimo da želite da imate svoj blog, a ne želite da plaćate hosting, zakup domena, da se zamarate sa SEO alatima i ostalo. Postoji rešenje i za vas. Besplatne online blog platforme. Ima ih mnogo i svaka je priča za sebe. Sve one nude pisanje blogova, kao osnovnu funkcionalnost, dok mnoge nude i opcije poput video ili audio blogova, foto galerije pa čak i mogućnost da zaradite putem online reklamiranja.

Network Drive - Mapiranje

Ocena korisnika:   / 0

Network Drive - MapiranjeIdeja mrežnog mapiranja je da se određenom korisniku na računaru, omogući veći storage prostor, dodeljujući mu prostor na drugom računaru, serveru ili storage sistemu. Razlozi za to su, pre svega, bezbednosne prirode, jer se onda oni čuvaju na za to predviđenim uređajima. Sa druge strane takvi uređaji su opskrbljeni diskovima ili trakama velikog kapaciteta. Da bi ste ovo uradili postoji nekoliko načina, a mi ćemo predstaviti jedan.

Filtriranje administrativnog pristupa Cisco ruterima

Ocena korisnika:   / 0

Filtriranje administrativnog pristupa Cisco ruterimaFiltriranje administrativnog pristupa Cisco ruterima uz pomoć access lista je osnovna mera obezbeđivanja od ne autorizovanog pristupa uređaju. Morate da razumete da ako ne postoji konfigurisan password na vty linijama (virtualne linije za udaljeni pristup uz pomoć Telnet ili SSH protokola) pritupa neće ni biti. Zato je potrebno kofigurisati ga, ali je zato neophodno i selektovati ko sme a ko ne sme da ima administrativni pristup uređaju.

Netstat komanda i njena primena

Ocena korisnika:   / 1

Netstat komanda i njena primenaKada je u pitanju Windows netstat je Command Prompt komanda i koristi se za prikazivanje raznih parametara na temu kako vaš računar komunicira sa drugim rečunarima ili drugim mrežnim uređajima. Tačnije, netstat komanda može da prikaže statističke podatke o pojedinačnim mrežnim konekcijama, ukupno ili da ih razvrsta po protokolima TCP ili UDP bez obzira da li je u pitanju IPv4 ili IPv6.

Korišćenje komande PING

Ocena korisnika:   / 0

Ping je mali ali moćan alat, koji koristi ICMP (Internet Control Message Protocol) za, pre svega, proveru dostupnosti lokacija na IP mreži, ali i proveru nekih drugih parametara i karakteristika hostova na IP mreži. Možete je koristiti na praktično svim operativnim sistemima i vrlo je jednostavna za upotrebu i čitanje ispisa komandi.