Pretraga

Najnoviji IT oglasi

 


 

 

 

 

 

Dell Latitude E5530: Radnik za poneti

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Dell Latitude E5530: Radnik za ponetiDa krenemo od zaključka: ovo je dobar poslovni laptop, koji će da vam pruži zavidan konfor u radu, sasvim pristojnu autonomiju i ipak malo slabiji doživljaj u korišćenju multimedijalnih sadržaja i to za cenu od oko 800€, gotovo istu kao i HP-ov ProBook 4540s i Lenovo L430.  Ne postoji ništa što možemo da zamerimo  ovom uređaju ali ništa što bi smo mogli da istaknemo kao njegovu komparativnu prednost u odnosu na uređaje istog ranga.

 

Možda jedina stvar koja ga izdvaja od ostalih laptopova ove klase je izgled, potpuno ne svojstven poslovično strogom Dell-u. Odlikuje ga, umesto zaobljenih ili četvorougaonih oblika, osmougaoni ram ekrana i kućišta, grafitno sive boje i maskom koja je poprilično osetljiva na tragove prstiju, kojom dominira srebrni Dell-ov znak. Ipak možemo reći da je ovo Heavy Duty oklop za uređaj predviđen za često prenošenje i tešku ekspataciju.  Tastatura sa numeričkim dodatkom prostire se po celoj širini bloka kućišta i ne ostavlja prostora sa strane ni za šta osim par notifikacionih LED svetala. Prednost ove tastature je u dobrom rasporedu tastera koji su dovoljno veliki i čini se upadaju dublje nego tastature drugih uređaja. Punjač završava potpuno atipično, sa strane pod uglom, a sa strane se još nalaze HDMI, eSATA, 2x3.0 i 1x2.0 USB, WGA port, DVR/RW i čitač kartica ali bočnom stranom ipak dominira otvor za hlađenje koji je mogao da bude i diskretnije rešen. Touch-pad je pomeren ispod centralnog dela tastature, asimetrično u odnosu na sredinu bloka kućišta. Čini se da mu nedostaje malo završne obrade ali završava posao.

Dell Latitude E5530: Radnik za poneti

Pokreće ga Intel Core i5 na 2.5 GHz serije Ivy Bridge koji možete poterati do 3.1 GHz uz pomoć Turbo Boost tehnologije i pokazuje zaista sjajne rezultate na testovima. Inače, ovaj model možete uzeti i sa i3, i7 procesorima kao i Intelovim Celeronom. Ipak nakon svega mislim da je ovaj procesor prava mera za ovaj model. 4GB RAM-a na 1600MHz u jednom od dva slota, proširivo do 8GB po slotu, omogućava širinu u radu i na testovima pokazuje prednost u brzini i kvalitetu rada i na svim testovima je ispred konkurencije osim u Memory Write testu. Intel HD 4000 integrisana grafička karta i ne može da pokaže baš mnogo, ali ovo i nije igračka mašina ili mašina za obradu 2D ili 3D grafike. Problemi su vidljivi okom ali i dalje možete poterati jednostavniju igru.
Dell Latitude E5530: Radnik za ponetiHDD je od SATA od 500GB ili 750GB na 7200 obrtaja što je standard mada se laptop može nabaviti i sa SSD od 128GB što preporučujemo obzirom da se oseća nedostatak brzine pogotovo u boot sekvenci. Ekran je 15.6“ i dolazi u dve rezolucije, HD od 1366x768 na 60Hz i FHD 1980x1080 oba LED sa Anti-Glare zaštitom. Ako možete da birate opredelite se za ovu drugu opciju, jer ne da je Full HD bolji nego jednostavno rezolucija 1366x768 nije prirodna. Bez obzira na sve kvalitete, ovaj monitor ipak nije moguće koristiti napolju pri prirodnom svetlu.

Baterija je zaista impresivna, ima šest ćelija odnosno 5400mAh, mada postoje opcije i sa 9 ćelija, ali i ovako u normalom režimu drži oko 7 sati i 40 minuta dok kad ozbiljnije poterate resurse izdržava i cela 4 sata. Standard su naravno web kamera, Bluetouth 4.0, Gigabitni mrežni adapter  i WiFi standarda 802.11n. Zvučna karta je, naravno, integrisana ali su zato zvučnici iznad očekivanja. Zvuk je jasan i efektan i kada je u tihom režimu ali kada zvučnike poterate do kraja iako se praktično nalaze zakošeni sa donje strane računara ispod Touch Pad-a.

Sve u svemu da je Dell poradio na detaljima i na finalnoj obradi mogli bi smo reći da je ovo vanserijski uređaj u ovoj klasi. Ovako možemo reći da je ovo zaista odličan uređaj, koji preporučujemo svoma kojima računar nije zabava ali kojima treba više od klasične kancelarijske mašine. Sa njim se nećete pokazati u društvu, ali ćete sigurno završiti posao.  Imaćete rudara na stolu koji iz sve snage kopa za vas. Za kraj dimenzije. Širine je  388mm, visine od 30,2 do 33,2mm i dubine 251mm i težine 2,38 kg ka 4 ćelijskom baterijom.

CPU 2.8-GHz Intel Core i5-3360M

RAM 4GB

RAM proširiv do 16GB

HDD 500GB

HDD Brzina 7,200rpm

HDD tip SATA Hard Drive

Ekran 15.6“

Rezolucija 1366x768

Optika DVD-ROM

Grafička karta Intel HD Graphics 4000

Wi-Fi 802.11n

Bluetooth Bluetooth 4.0

Portovi  Combo Headphone/Mic Jack; Ethernet; ExpressCard/54; HDMI; security lock slot;  USB2.0; USB 3.0; USB 3.0/eSata; SD čitač kartica

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži