Pretraga

Najnoviji IT oglasi

 


 

 

 

 

 

Operativni sistem - pitanje izbora?

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Operativni sistem - pitanje izbora?Kroz sve ove godine bavljenja IT-jem, stekao sam utisak da su krajnji korisnici računara praktično stavljeni pred svršen čin što se tiče izbora operativnog sistema. Da li je zapravo tako? Nije! Ako želite da koristite Microsoft-ove tehnologije onda ste osuđeni na jednu od Windows verzija, jer je to jedini proizvod ove kompanije proizveden za krajnjeg korisnika. Ali ako ste spremni da malo eksperimentišete i potrudite se da savladate neke tehniike, postoji ogroman broj alternativnih operativnih sistema.

Ako zanemarimo Apple-ov operativni sistem, koji je opet namenje uskom krugu korisnika koji uglavnom koriste Mac računare, tu je pre svega njegovo veličanstvo Linux. Ljudi mi često kažu " Za nas je Linux ne upotrebljiv". Ja ih onda pitam, a za šta koristite računar. Nećete verovati, ali 95% njih mi je odgovorilo da računar koriste da pročitaju svoju e poštu i surfuju internetom. Svega u nekoliko slučajeva sam čuo da neko ima neki specifičan zahtev.Operativni sistem - pitanje izbora?

Moje sledeće pitanje je pa zašto onda ne koristite Ubuntu ili Mint, koji su potpuno "user friendly" sa svim korisničkim aplikacijama kao i Windows. Naravno, nećete imati Word već Writer ili umesto Excel-a koristićete Calc i sve to besplatno. Internetom ćete surfovati uz pomoć Firefox-a isto kao i pod Windows-om ili čitati pdf dokumente uz pomoć Acrobat Reader-a. Činjenica da ćete tu i tamo naići na neke sitne prepreke i dalje nisu opravdanje da sebi ne dozvolite mogućnost izbora operativnog sistema koji vam odgovara. Postavite sebi pitanje, koliko ste se dugo navikavali na Android OS na vašem telefonu ili tabletu? Zašto mislite da se nećete navići na neki od Linux-a?

Kada je reč o korporativnom okruženju tu je stvar malo drugačija, ali ne mnogo. Ako ste u poziciji da zaposlite Linux administratora, neko od Linux izdanja može ubrzo postati standard u vašoj firmi. U ostalo, za dobar broj Linux ili Unuix operativnih sistema moguće je kupiti korporativnu podršku.Operativni sistem - pitanje izbora?

Činjenica je da ćete u takvom okruženju ostati uskraćeni za razvoj lokalnih aplikacija na Microsoft tehnologijama (VB, .Net...), ali ćete na drugoj strani moći da ih razvijate na drugim platformama (PHP, Java...) potuno besplatno.

Ostaje na kraju samo vaša odluka da li čete sebi dozvoliti mogućnost izbora ili ne? Pitanje koje to zapravo i nije, jer korišćenjem Microsoft operativnog sistema, izbor i nemate.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži